Geluk is de weg.

Een gelukkig leven wordt niet bepaald door het bereiken van een doel dat in de toekomst en buiten onszelf ligt, noch door het bereiken van een bepaalde permanente staat van zijn, zoals tevredenheid, comfort, vreugde of nirvana bijvoorbeeld. Een gelukkig leven is een proces en een weg die zich in het huidige moment ontvouwt, niet een specifieke ervaring die we in stand kunnen houden.

Op de weg van geluk neemt het geluksgevoel vele vormen aan. Zo kunnen we geluk ervaren als we in contact zijn met een intens verlangen of bezig zijn met iets wat we met hart en ziel doen. Een gevoel van geluk kan ons overvallen als we een openhartig gesprek met een geliefde hebben of getuige zijn van de schoonheid van een zonsopgang of een ander natuurverschijnsel. Maar ook als we ineens een belangrijk inzicht krijgen of na lange periode een onderdrukte emotie hebben losgelaten.

De mate van geluk die we in het leven ervaren wordt niet bepaald door wat we doen of hebben (zoals onze cultuur ons doet geloven), maar door de manier waarop we naar de wereld kijken. Ieder van ons kijkt naar zijn omgeving door de unieke set van filters die we hebben gecreëerd. Deze bepalen hoe we gebeurtenissen interpreteren, welke innerlijke ervaring het teweegbrengt en hoe we erop reageren.

De meesten van ons kijken – zonder het te beseffen – door filters die op overtuigingen en gebeurtenissen uit het verleden zijn gebaseerd. Hierdoor wordt de kwaliteit van ons leven ongemerkt door ons verleden bepaald. Gelukkig beschikken we allemaal over de vrijheid om zelf te kiezen hoe we naar de wereld kijken, en daarmee over de mogelijkheid om de hoeveelheid geluk die we ervaren zelf te kunnen beïnvloeden. De mate van keuzevrijheid die we hierbij ervaren wordt bepaald door ons niveau van bewustzijn en persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij een groeisprong creëren in zelfbewustzijn? Om meer innerlijk rust, vervulling en vrijheid te kunnen ervaren? Heb jij behoefte om aan een bewustwordingsprogramma deel te nemen dat echt een verschil maakt? Kijk dan even op http://zelfbewust.org/ en misschien ontmoeten we elkaar binnenkort.

bg-13